Den eneste blog du behøver til dine haveprojekter

Allan A-Z. Lænden

Lænden er en af de muskler, der er meget fokus på ift. rygsmerter og bevægelse. På arbejdsmarkedet bliver der lavet masser af forholdsregler i forhold til, hvordan man må løfte og bære på ting, netop for at skåne ryggen. Lænden er en af de største laster, når vi snakker kroniske smerter, og en kæmpe gruppe mennesker er begrænset i deres dagligdag i en eller anden grad pga. lænden.

Vi snakker tit om lænden som værende en selvstændig del af ryggen, men faktisk går rygmusklen helt oppe fra nakken af og ned til hoftekammen, og bliver en del af en kæmpe fascie struktur, vi har i lænden.

Inderst inde ved rygsøjlen er der en masse små muskler, som hovedsageligt er med til at stabilisere ryggen. De kan ikke trænes for sig selv, da de altid er med til alle bevægelser. Dem, jeg kommer til at snakke om her, er de store rygmuskler.

Anatomi:

Ryggen/ lændens muskulatur består af Spinalis, longissimus og iliocostalis, der tilsammen bliver kaldet erector spinae. Udspringer fra ryghvirvler, inderste af hoftekammen.

Funktion:

Deres primære opgave er at beskytte ryggen og sørge for, at vi kan bagoverbøje og holde os stabile, når vi læner os frem.

Øvelser:

Rygbøjning:
Den klassiske rygbøjninger, hvor man ligger på gulvet og løfter overkroppen op.
En øvelse, der kan være god at starte med, da der ikke er så meget bevægelse. Men samtidig en øvelse, der kan være virkelig hård, da vi ikke har meget bevægelse at gøre godt med.

Back extensions:
En øvelse, som giver mere bevægelighed, og på den måde er bedre end back extension i maskinen. Denne giver os mulighed for at udnytte hele bevægelsen og sætte et ordentligt stræk på ryg muskulaturen. Vigtigt ved denne øvelse er, at vi sætter fødderne godt op imod puden, og spænder op i benene, bøjer os helt ned og retter os helt op. Vi behøver ikke at komme hele vejen op, hvor vi til sidst ingen spænding har på.

Dødløft:
Hurtigt shout out til dødløft, som jeg kommer til at snakke mere om i en anden video. Det er en øvelse, man sagtens kan lave, selvom man ikke er stærk eller har ondt i ryggen. Den skræmmer mange og navnet i sig selv kan være med til dette.

Cabel deadlift: 
En øvelse, der ikke er så krævende, og hvor der er hjælp fra assisterende muskler, såsom balder og baglår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

/* Animated Flaticon JSON Lottie */